laptop screen glare

Η επιλογή Glossy ή Matte (γυαλιστερής ή ματ) οθόνης είναι θέμα προσωπικού γούστου του χρήστη. Σε όλους τους φορητούς μπορεί να γίνει αλλαγή οθόνης, με τα ίδια χαρακτηριστικά, απο Glossy σε Matte όπως και το αντίστροφο.

Αρχικά οι οθόνες παράγονται, σε ένα κομμάτι γυαλίμ τόσο οι γυαλιστερές, όσο και οι ματ, . Στα τελικά στάδια της παραγωγής επικαλύπτονται με ένα φύλλο πολωτικού πλαστικού, το οποίο και θα καθορίσει την τελική μορφή της οθόνης, αναλόγως το φινίρισμά του. Παλαιότερα, οι φορητοί υπολογιστές έβγαιναν στη παραγωγή μόνο με ματ φινίρισμα. Αργότερα, μαζί με την εμφάνιση της τεχνολογίας του οπίσθιου φωτισμού, κατέστη δυνατό να βγουν στην παραγωγή Glossy οθόνες οι οποίες θα παρήγαγαν αρκετό φως ώστε να ξεπεράσουν την ανάκλαση του εξωτερικού φωτός το οποίο θα αντανακλούσε από αυτές. Στις μέρες μας, μόνο οι επαγγελματικού τύπου υπολογιστές παράγονται με ματ φινίρισμα καθώς προορίζονται για καθημερινή χρήση σε χώρους υψηλού φωτισμού. Αντίθετα, οι υπολογιστές οι οποίοι προορίζονται για το ευρύ κοινό, παράγονται με Glossy φινίρισμα καθώς θεωρείται πως η χρήση εστιάζει στις απογευματινές ώρες και κυρίως σε κλειστούς χώρους.

 

Σύγκριση διαφορών μεταξύ γυαλιστερών και ματ οθονών

 

Glossy (Mirror – Καθρέπτης)

Υπέρ: Ενίσχυση της αντίθεσης (contrast), οξύτητας και τη φωτεινότητας του χρώματος.

Κατά: Εάν γίνεται χρήση σε περιβάλλον με φως (όπως στην ύπαιθρο), οι αντανακλάσεις παράγουν αντηλιά ή οποία έχει επίδραση στην ορατότητα.

Συμπέρασμα: Οι Glossy οθόνες είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι. Προτείνονται για χρήση browsing, ταινίες και παιχνίδια.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές laptop, χρησιμοποιούν διαφορετικές ονομασίες για να υποδηλώσουν τις glossy οθόνες.

Acer – CrystalBrite
Acorn – Vybrio
AG Neovo – NeoV Optical Filter
Ahtec – Glare
Alienware – Clear View
Apple – Glossy
ASUS – Color Shine
Averatec – Avera Brite
Dell – True Life
Everex – Diamond Brite
Fujitsu – Crystal View, SuperFine
Gateway – Ultra Brite
HP-Compaq Bright View
IBM-Lenovo Vibrant View
LG – Fine Brite
NEC OptiClear, SuperShine
Packard Bell – Diamond View
Sager – Super Clear
SONY – XBRITE, X-black, Clear Bright, Clear Photo LCD
Toshiba – Clear SuperView

 

Matte (ματ)

Υπέρ: Δεν υπάρχουν ανακλάσεις φωτός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αντανακλάσεις. Δεν λεκιάζονται τόσο σύντομα όσο οι Glossy. Πιο φυσική εικόνα. Πιο ξεκούραστες σε πολύωρη χρήση.

Κατά: Εξομαλύνει τις “αυστηρές” – “κοφτερές” γωνίες, εξομαλύνει και ομαλοποιεί τα χρώματα, μειώνει τη φωτεινότητα και την “αγριάδα” της εικόνας.

Συμπέρασμα: Εάν η αντίθεση (contrast) και φωτεινότητα (brightness) δεν είναι σημαντικά για εσάς, θέλετε μια πιο φυσική εικόνα και δουλεύετε αρκετές ώρες μπροστά απο τον υπολογιστή, τότε χρειάζεστε Matte οθόνη. Επίσης είναι ιδανική για χρήση σε έντονο φως, όπως στην ύπαιθρο.

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.