Τί είναι το CCFL backlight και πως λειτουργεί;

Το Backlight σε LCD οθόνες laptop, είναι ο φωτισμός της οθόνης. Αναφέρονται ως cold cathode fluorescent lamps (CCFLs) [λαμπτήρες φθορίου ψυχρής καθόδου]. Το CCLF backlight είναι ένας μακρύς, λεπτός, σφραγισμένος γυάλινος σωλήνας με ένα ηλεκτρόδιο σε κάθε άκρο, γεμισμένος με αέριο και μια μικρή ποσότητα υδραργύρου. Το εσωτερικό τοίχωμα του σωλήνα καλύπτεται από στρώματα φωσφόρου. Ο λαμπτήρας τροφοδοτείται όταν εφαρμόζεται υψηλή τάση μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων, η οποία προκαλεί τον ιονισμό του αερίου και την εμφάνιση υπεριώδους φωτός.

Η τάση τροφοδοτείται από το Inverter. To Inverter μετατρέπει το συνεχές ρεύμα (DC) σε εναλλασσόμενο (AC).

Το backlight βρίσκεται συνήθως στο κάτω άκρο της LCD οθόνης του notebook. Σε ορισμένα notebook το φως είναι φωτεινότερο στο κάτω άκρο, επειδή εκεί βρίσκεται το backlight. Ορισμένες φορές αυτό αναφέρεται ως light leakage (διαρροή φωτός).

Τα laptop που έχουν LCD οθόνες (με CCLF) αναφέρονται ως edge lighting. Το edge lighting χρησιμοποιεί ένα ή δυο CCLF για να φωτίσει την οθόνη. Τα notebook περιέχουν, επίσης, ένα λεπτό οδηγό φωτός που διανέμει το φως ομοιόμορφα σε όλη την οθόνη. Εάν το notebook περιέχει δύο λάμπες CCLF, είναι σημαντικό να είναι όμοιες σε ηλικία, έτσι ώστε η κατανομή του φωτός και της φωτεινότητας να είναι ομαλή.

Το backlight επίσης ελέγχει τη φωτεινότητα της οθόνης του notebook. Η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να ρυθμιστεί κρατώντας πατημένο το κουμπί fuction (Fn) και πατώντας επάνω ή κάτω τα βελάκια. Υπάρχουν, φυσικά, και άλλη τρόποι για να γίνει αυτό, όπως με την χρήση προγραμμάτων.

Αν και υπάρχουν και άλλες μορφές πηγών φωτός για notebook, οι CCLF παραμένουν οι πιο συνηθισμένοι. Άλλες μορφές πηγών φωτός αποτελούν τα fluorescent lamps, Xenon-based flat lamps και τα LED backlights. Δύο από αυτά είναι χωρίς υδράργυρο, το οποίο τα καθιστά ασφαλέστερα και ευκολότερα προς διάθεση. Επίσης, τα CCLF backlights έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι οι προηγούμενες πηγές φωτός.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2106036106 ή ενημερωθείτε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σχετικά με οθόνες laptop απο τη νέα μας σελίδα laptopsolutions.gr.

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.