Πως η φωτεινότητα και η αντίθεση επηρεάζουν τις οθόνες LCD των notebook, netbook και γενικά φοριτών υπολογιστών

Υπάρχουν πολλές πτυχές για το πως επηρεάζει μια οθόνη υγρών κρυστάλλων το πόσο καλά εμφανίζει η οθόνη σας μια εικόνα. Από αυτές, η φωτεινότητα (brightness) και η αναλογία αντίθεσης (contrast ratio) μπορεί να είναι οι δυο πιο σημαντικές.

Brightness (Φωτεινότητα)

Οι οθόνες LCD των notebook έχουν μέσα τους ένα backlight που παρέχει τη φωτεινότητα που φωτίζει ολόκληρη την οθόνη. Η συνολική φωτεινότητα των LCD notebook εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ένταση του φωτισμού εντός της οθόνης. Η τυπική φωτεινότητα κορυφής για μια οθόνη LCD notebook ή μια οθόνη LCD desktop είναι περίπου 150 – 400 candela ανά m2 (cd/m2). Αυτή η λευκή φωτεινότητα αποτελεί το γινόμενο των κόκκινων, πράσινων και μπλε σθστατικών φωτεινότητας. Η φωτεινότητα μειώνεται δραστικά όταν η οθόνη παρατηρείται από άλλες γωνίες, εκτός από την κύρια γωνία που οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν όταν χρησιμοποιούν το laptop τους ή την οθόνη του υπολογιστή τους.
Εταιρείες, όπως η 3Μ για παράδειγμα, παράγουν αυτό που ονομάζουμε ταινίες ενίσχυσης φωτεινότητας, οι οποίες αυξάνουν την φωτεινότητα. Αυτές δημιουργήθηκαν για να ενισχύσουν τη φωτεινότητα της οθόνης LCD, ενώ παράλληλα διατηρούν την κατανάλωση backlight ίδια. Ωστόσο, η φωτεινότητα αυξήθηκε μόνο σε μεμονωμένους χρήστες, και όχι σε εκείνους που μπορεί να βλέπουν την οθόνη τους από τα πλάγια ή από πάνω.
Παρόλο που το backlight καθορίζει το ποσό της φωτεινότητας που απελευθερώνεται, και άλλα συστατικά της οθόνης LCD μπορούν να κάνουν το ίδιο. Κάθε στρώμα της οθόνης από το οποίο διέρχεται η φωτεινότητα, επιτρέπει μόνο ένα ποσοστό αυτής να μεταδοθεί. Μια τυπική φωτεινότητα σε μια οθόνη LCD notebook ξεκινά στα περίπου 3000 cd/m2. Μέχρι τη στιγμή που το φως ταξιδεύει μέσα από όλα τα στρώματα της οθόνης LCD, η φωτεινότητα είναι περίπου στα 150 – 300 cd/m2. Ο πρώτος πολωτής (polarizer) εκπέμπει περίπου το 42% της φωτεινότητας. Κάθε pixel έχει μια μαύρη μήτρα ανοίγματος (black matrix opening), η οποία επιτρέπει περίπου το 60% του φωτός να μεταδοθεί. Στη συνέχεια, το φώς πρέπει να ταξιδέψει μέσα από το φίλτρο χρώματος (color filter), το οποίο εκπέμπει περίπου το 25% της φωτεινότητας. Στο τέλος, το φως που ο χρήστης του notebook βλέπει είναι περίπου μόνο το 5 – 10% του αρχικού.
Το παρακάτω σχήμα δείχνει τα διαφορετικά στρώματα της οθόνης LCD και το ποσοστό της φωτεινότητας που κάθε στρώμα μεταδίδει.

brightness-and-contrast-ratio

Contrast Ratio (Αναλογία Αντίθεσης)

Η αναλογία αντίθεσης μπορεί να οριστεί ως ο λόγος της μέγιστης φωτεινότητας προς την ελάχιστη φωτεινότητα. Με άλλα λόγια, η πιο λαμπρή φωτεινότητα που μπορεί να επιτύχει η οθόνη προς την πιο σκοτεινή φωτεινότητα (πλήρες μαύρο).
Το contrast ratio εκφράζεται σε μορφή αναλογίας. Για παράδειγμα, εάν η μέγιστη φωτεινότητα (λευκό) είναι 500 και η ελάχιστη φωτεινότητα (μαύρο) 1 cd/m2, τότε η αναλογία εκφράζεται ως εξής: 500:1. Είναι καλό να έχουμε υψηλές αναλογίες αντίθεσης, αλλά όχι και απαραίτητα. Είναι καλή ιδέα να έχουμε υψηλή αναλογία αντίθεσης για την τηλεόραση στο σπίτι μας, αφού οι τηλεθεατές κάθονται συνήθως μερικά μέτρα μακριά. Για να παρακολουθούμε ταινίες ή να παίζουμε παιχνίδια, υψηλότερες αναλογίες αντίθεσης είναι επιθυμητές. Ωστόσο, για παρακολούθηση από κοντινή απόσταση, όπως σε οθόνες LCD notebook ή desktop στη δουλεία, οι χαμηλότερες αναλογίες φωτεινότητας και αντίθεσης μπορεί να είναι καλύτερες για τα μάτια, κατά τη χρήση του internet ή κατά τη χρήση εφαρμογών για τη δουλειά.

 

Comments are closed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.